Connect with us

Hi, what are you looking for?

El Pais Noticias

Noticias

La pandèmia no reconcilia els ciutadans de Barcelona amb els seus museus | Cultura


Els barcelonins no han aprofitat l’oportunitat que els ha ofert la pandèmia per reconciliar-se amb els seus museus. Aquests equipaments culturals van estar tancats des de mitjans de març fins a començaments de juny; la resta dels mesos van estar oberts, però gairebé buits. Després de la reobertura de juny es va assegurar que eren llocs segurs i l’absència de turistes estrangers i persones vingudes de fora de la ciutat o de la comarca, segons la fase de desescalada, permetia visitar aquests centres com mai. Però els barcelonins han seguit d’esquena a aquests equipaments i no han mostrat interès per conèixer les seves col·leccions i exposicions. És el que es dedueix dels resultats de les 19.707 enquestes fetes el 2020 a 17 museus de la ciutat Museu Picasso(fundacions Miró, Tàpies i Vila Casas, Macba, CCCB, castell de Montjuïc, la Virreina, Museu del Disseny, Muhba, El Born CCM, entre ells) per l’Observatori de Dades Culturals dependent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) que impulsa aquestes enquestes des del 2011, i que s’ha presentat recentment.

La pandèmia, és evident, ha comportat el descens de visitants als museus de Barcelona i n’ha alterat el perfil. En concret s’ha produït una disminució del 73,8%, després de passar de 3,8 milions en visitants el 2019 a 998.883 de l’any passat. En aquestes xifres s’ha de tenir en compte que el gener i el febrer van aportar el 40% de tots els visitants, ja que els museus aquells mesos van estar oberts amb normalitat. Quant al públic local, el descens va ser d’un 23,6%, després de passar dels 455.302 visitants barcelonins del 2019 als 347.985 del 2020. Dels centres analitzats (el MNAC no hi participa), només dos van augmentar les seves visites de públic local respecte a l’any anterior: La Virreina (4.000 persones més) i el Jardí Botànic, que va augmentar en 11.000, mentre que el Museu del Disseny va descendir en 30.000 i el castell de Montjuïc, en 11.000 menys.

En realitat, els museus van ser, juntament amb les biblioteques, els equipaments culturals que van tancar per la pandèmia menys temps: 82 dies (el 22%); des d’aquest 13 de març fins al 2 de juny, dia en què Ada Colau i el responsable de la Cultura de Barcelona, Joan Subirats, van visitar el Museu Frederic Marés i el Mubba per visualitzar la reobertura d’aquests centres a la ciutat. L’endemà va reobrir el Macba, el dia 8 la Virreina, dos dies després el MNAC i el dia 12 el CCCB, les fundacions Tàpies, Miró i els centres de la Vila Casas. També van reobrir teatres, auditoris, fàbriques de creació i cinemes, però van haver de tancar al novembre en vista de la segona onada.

Després que fracassés la reobertura conjunta de museus i no es dugués a terme una campanya publicitària per visualitzar-la en què es va treballar durant el tancament, al juny només 30.000 persones van visitar aquests museus, contra les 306.000 de l’any anterior. Al juliol en van ser 67.500 i a l’agost va superar les 73.000 persones, una xifra que es va mantenir la resta dels mesos fins al final de l’any, sense gairebé variacions en no haver-hi estacionalitat per falta de turistes. En el nombre de visitants no van afectar els aforaments impostos per sanitat del 33%, 50% i més tard, del 75%. “Ja ens agradaria tenir aquest nombre de persones a tota hora”, confessaven alguns dels responsables d’aquests museus, en els primers dies de reobertura.

ampliar foto
Tres visitants en una de les sales del Museu Picasso de Barcelona. efe

El descens de visitants (locals i turistes de gener i febrer) no va ser uniforme a tots els museus de Barcelona, com va remarcar Àngels Pont, directora del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) a la presentació de l’anàlisi dels resultats de les enquestes. Els que més impacte van patir van ser el Museu Picasso (el 81,8%) i la Fundació Miró (81,7%), dos centres monogràfics que custodien dues de les millors col·leccions de Picasso i Miró que aquests artistes van donar als barcelonins, però que sempre han rebut més turistes com a visitants. Els van seguir el castell de Montjuïc (78,4%), el Macba (76,5%) i el Museu del Disseny (75,7%). I entre els que menys van descendir: La Virreina (32,7%), el Museu Etnològic de Montjuïc (43,7%) i el Jardí Botànic (46,4%), amb un perfil de públic més local.

Durant la presentació de les dades, Montserrat Tort, de l’Observatori de Dades, va explicar que més enllà del descens evident dels visitants el que ajuda a entendre l’anàlisi de les dades és qui va i per què als museus en aquesta ciutat. Les enquestes han permès saber que la majoria dels visitants van ser dones (55,4%) i que per tant els públics s’han feminitzat durant la pandèmia. L’edat també ha baixat, ja que la majoria són menors de 30 anys (30,7%), una dada que s’associa als efectes de la pandèmia en la població de més edat que ha sortit menys per temor del virus; i no per augmentar el nombre de joves. Són persones que han anat, majoritàriament, en parella (30,8%) o soles (23,5%), però molt menys en companyia d’amics (23%) i la família (15,7%). El 47,9% era la primera visita a aquests centres, un índex que augmenta respecte al que passava un any abans. Els districtes que aporten més visitants són l’Eixample i Ciutat Vella. Les visites van ser, majoritàriament, durant els caps de setmana.

Mascaretes i bates dissenyades per fer front a la pandèmia a l'exposició 'Emergència!', al Museu del Disseny de Barcelona.ampliar foto
Mascaretes i bates dissenyades per fer front a la pandèmia a l’exposició ‘Emergència!’, al Museu del Disseny de Barcelona.

Als barcelonins la cultura els va ajudar a suportar el confinament. Per això, les persones enquestades han donat a la Cultura un 7,2 de mitjana de puntuació. Entre les activitats culturals preferides per passar la pandèmia: llegir (44,5%), veure pel·lícules o sèries a casa (31,4%), escoltar música (24,5%), estudiar cursos en línia (5,8%), concerts en línia, jugar a videojocs, veure documentals o veure una obra de teatre en línia. Tot abans que visitar de forma virtual un museu (només l’1,6%), malgrat els grans esforços que van fer tots aquests centres per abocar continguts a la xarxa. Després de la reobertura d’equipaments culturals, anar al cinema (9,7%), al teatre (9%) i visitar un museu (3,6%) van ser les tres activitats culturals preferides.

En els tres primers mesos d’aquest 2021 s’ha continuat preguntant a les 238.721 persones que han visitat els museus (sobretot el Picasso, el castell de Montjuïc, la Fundació Joan Miró i el Born). El 89,2% del total són residents a Barcelona. El 29% d’aquestes persones van reconèixer que no hi haurien anat si no hagués estat per la situació de pandèmia que s’està vivint. El 10,6% responien que hi anaven perquè la resta de l’oferta era escassa. Un 9,7% més perquè sabien que hi hauria menys gent; mentre que el 5,6% ho van fer per evadir-se i només el 3,1% van anar a un museu per ser un espai segur.Source link

Click to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

You May Also Like

Noticias

La casa con jardín del neuropsiquiatra Boris Cyrulnik (Burdeos, 84 años) en La Seyne-sur-Mer es un rincón de paraíso. El Mediterráneo está a cuatro...

Cultura

El govern d’Ada Colau vol que la cultura barcelonina sigui, juntament amb la salut i l’educació, un dret per a tots els ciutadans, amb...

Noticias

La ballarina i coreògrafa belga genera un estimulant sotsobre al Mercat de les Flors Aquest cap de setmana el Mercat de les Flors de...

Noticias

Ángel Gabarre, Juañares y Montoyita (de espaldas), en un momento de su concierto en Madrid en el festival Suma Flamenca. SUMA FLAMENCO 2021 TEATROS...